Alt Stapt

Tijdens 'Alt Stapt' konden heel wat (Alt-)Hoeselaren onder een stralende blauwe hemel en een heerlijk herfstzonnetje op ontdekkingstocht gaan in ons dorp.

Voor de gelegenheid werden de deuren van verschillende unieke en prachtige locaties voor het grote publiek geopend. Zo kon je Hof Ter Poorten, de Trulkapel of Atelier 't Schildertje bezoeken; luisteren naar unieke verhalen van het Kruis op de Terpoortenlaan en ook nostalgische beelden uit het voetbalverleden bekijken die de sfeer van 'de Corner' weer helemaal deden herleven. De tocht kon je ook per fiets of per huifkar doen.

Op het kerkplein werd de bekende 30-meterslange Alt-Knalt-toog neergezet voor een lekker tasje soep, warme koffie of een fris pintje. Samen met Luk Voncken werd er als afsluiter nog luidkeels ode gebracht aan ons dorp.

01. Sint-Lambertuskerk

Dit keer mag je langs de achterdeur van de kerk naar binnen. Verneem er allerlei weetjes over de kerkschatten, de sacristie en de kerk zelf. Achteraan zie je een uniek filmpje van de inhaling van pastoor Smeets. Afsluiten kan met een bezoek aan de kerktoren.

02. Ro&Ad Architecten

Energiek, grensverleggend, verbindend, onconventioneel en horizon verbredend, maar ook duurzaam, helder, enthousiast, fris, ideeënrijk, conceptueel, ambachtelijk, stijlloos en stijlvol. Kijk mee achter de schermen bij ideeënmakers Ro en Ad.

03. Trulkapel

Een opvallend monument in het rijke Hoeseltse kapellenpatrimonium is de ‘Trulketelkapel’, voor de gelegenheid getooid in processieornaat. Je verneemt er het verhaal over de plechtige inwijding in 1961.

04. Poôs Steeg

Speciaal voor Alt Knalt gingen we op zoek naar de afkomst van de naam ‘Poôs steeg’. Na heel wat speurwerk in vele archieven, kwamen we tot zeer verrassende ontdekkingen. We delen ze graag met u.


05. Kruis Terpoortenlaan

Wie heeft het kruis in het midden van de Terpoortenlaan nog nooit zien staan? Wellicht iedereen. Maar ken jij ook het achterliggende verhaal? We gaan even ‘live’ terug in de tijd en aanhoren het verhaal achter hoofdrolspeler Jan Meyers.

06. Atelier Judith Schils

Wist je dat er bij de boerderij van wijlen Henri Vanlessen -het oude bakhuis- nog steeds gebakken wordt? Beeldend kunstenares Judith Schils verwarmd er klei en porselein tot 1300°C en ontwerpt zo haar eigen specifieke keramische kunstwerken.

07. Hof Ter Poorten

Een uniek beeld in ons dorp is deze Haspengouwse vierkantshoeve die in zijn huidige vorm dateert uit de 17de eeuw. Zijn prachtige tiendenschuur is zeker een bezoekje waard. Voor de gelegenheid kan je er ook Josée en Linda Schreurs aan het werk zien aan hun schildersezel.

08. Atelier Petrus Vanlessen

Petrus is restaurator van schilderijen, zowel van oude als moderne kunst. In zijn eigen gloednieuwe atelier kan je hem aan het werk zien.09. GBS

Ga mooi in de rij staan en luister naar de meesters van dienst. Wie wordt de beste van de klas en mag iets uit de grabbelton nemen? Misschien vind je jezelf wel terug op één van de vele oude en minder oude klasfoto’s? En heb jij al een smartboard in werking gezien?

10. Corner

De Corner is de Cristal-arena van KAVV. Vandaag wordt er niet gevoetbald, maar loop je langs een tijdslijn met foto’s en interessante weetjes uit de KAVV-geschiedenis van 1926 tot nu. We presenteren u ook unieke videobeelden van de kampioenenstoet uit ‘69-’70.

11. PC de Altenaar

Er werd al heel wat gefeest in ‘de Altenaar’. Een fotoroute die je leidt doorheen alle lokalen van ons parochiaal centrum, geeft je een beeld van de talrijke activiteiten die er in de loop der jaren hebben plaats gevonden.

12. Atelier ‘t Schildertje

In dit authentieke schildersatelier liet wijlen Lode Vanlessen zijn creativiteit botvieren. Tijdens Alt Stapt kan je enkele werken van deze gerespecteerde kunstenaar aanschouwen.


Op de hoogte blijven?

Schrijf je op de Alt Knalt Nieuwsbrief!

Alt Knalt vzw

Pastorijstraat 14
3730 Hoeselt
Ondernemingsnummer: 0835.482.081
Bank: BE47 9730 1228 4880

0492 92 09 42
info@altknalt.be
secretariaat@altknalt.be